Weboldal készítés és fejlesztés

Mobil- és felhasználóbarát honlapkészítés lépésről lépésre.

Mi a 4 legfontosabb tényező egy jól működő weboldal kialakításában?

A weboldal milyenségét az üzleti célok határozzák meg. Középpontban a megrendelő és igénye áll, a szakmai hátteret a webally biztosítja a működéshez. Közös munka és szoros együttműködés szükséges a sikerhez. Ezek figyelembevételével készül a honlap. A honlaptervezés és kialakítás folyamatában a következő szempontok a meghatározóak:

Felépítés

A felhasználó szempontjából a céges weboldal letisztult megjelenése önmagában információt hordoz. A honlaptervezés folyamatában hangsúlyos az egyedi megjelenés.

Reszponzív kialakítás

Ahhoz, hogy üzenetünk eljusson a felhasználóhoz, a weboldal különböző méretű monitorokon, telefonokon és tableteken ugyanazt az élményt kell nyújtsa. A weboldal mérete igazodik a készülék méretéhez.

Felhasználóbarát

Fontos szempont, hogy a weblapra látogatók könnyedén kezeljék honlapunkat. A könnyen kezelhető, az átlátható honlap tudattalan szinten befolyásolja a weboldal látogatóját.

Sebesség

A weboldal fejlesztésénél hangsúlyt helyezünk arra, hogy optimálisan építsünk fel az oldal szerkezetét, optimalizáljuk a sebességet, hogy a várakozási idő a lehető legrövidebb legyen.

Milyen szempontok alapján értékelik a felhasználók a weboldalunkat?

Felhasználóbarát kialakítás

Weboldalra látogatóknak könnyedén tudniuk kell használni a honlapot. Az általuk keresett tartalmi elemeket egyszerűen el kell érniük a honlapon. A weblapot mindig a honlapra látogató szemszögéből tervezzük és fejlesztjük.

Mobilbarát megjelenés

Napjainkban a weboldalakra többen keresnek mobiltelefonon, mint számítógépen. Fontos, hogy a weblap tartalma különböző méretezésben is megfelelően jelenjen meg a felhasználók készülékein.

Weboldal készítés és fejlesztés

Egyedi webdesign

A fejlődést folyamatosan figyelemmel kísérve, olyan honlapokat készítünk, amelyek követik az aktuális trendeket. Az üzleti weboldal készítés elsődleges szempontja, hogy egyedi arculatot alakítunk ki megrendelőink honlapjának.

Céges weboldalak seozása

Garancia

Weboldal készítési garancia. A Webally csapata által fejlesztett weboldalakra garanciát vállalunk. Fontosnak tartjuk, hogy a munkánkért felelősséget vállaljunk!

Milyen weboldal tulajdonosa leszel?

Szerkeszthető felület

Megrendelőnknek lehetőséget kínálunk arra, hogy feltöltés után az általunk fejlesztett honlapot Ő maga vagy csapata szerkeszthesse. Amennyiben igénybe szeretné venni üzemeltetési szolgáltatásunkat, arra is lehetősége van.

Biztonságos felépítés

Egy jó honlaphoz hozzátartozik a biztonságos üzemelés is. A weboldal készítés során minden olyan biztonsági intézkedést megteszünk, amellyel megvédhetjük megrendelőink illetve az oldalra látogatók adatait.

Hogyan lesz egy webdesgin hatásos?

A design egy vizuális nyelvezet, ami tartalomra épül. A kettő kölcsönhatásban fejti ki hatását, forma és tartalom illeszkedik egymáshoz. Mondanivaló nélkül értéktelen. A célcsoport ismeretében alakítjuk ki a leendő oldal vizuális megjelenését. Az számít, hogy a célközönséghez elérjen az üzenetünk.

Hogyan nézi egy felhasználó a weboldalunkat?

A felhasználó szokások vizsgálatából kiderül, a legfontosabb szempont az egyszerűség. Az olvasók hosszú egybefüggő szövegeket nem olvasnak végig. Az őket érintő kulcsszavakat keresik a szövegekben. Ha nem találnak gyors választ, vagy zavarosnak észlelik az információkat azonnal oldalt váltanak vagy tovább lapoznak.

Az információs túlterheltség miatt a lényeg megragadásával lehetünk a legsikeresebbek. Címsorok és erősen tördelt szövegrészletek, számozott vagy pontozott listák segítik az átláthatóságot.

Weboldal tartalmi és képi összetétele
Felhasználói élmény fontossága

Ha teheted, törekedj az egyszerűségre!

Nem véletlen a mondás, hogy a kevesebb néha több. Minél több elemet zsúfolunk össze egy adott felületen, annál bizonytalanabbá válik a felhasználó. A túlbonyolított oldalszerkezet és a nem logikusan felépülő oldalak szintén megnehezítik a tájékozódást.

A jó design segíti a tartalmak felfedezését, és a vizuális élmény megtartása mellett olvasásra ösztönzi a felhasználót. Egy jól megválasztott tipográfia önmagában információ. Bármilyen hihetetlen, de megjelennek a nem-verbális üzenetek a felületen.

Mikor átlátható a tartalom?

Meg kell találni az üres terek és a felhasznált terek optimális egyensúlyát a weboldalon. Az üres felületek hiánya nyomasztóan hat az olvasóra. A releváns információk keresgélésétől kedvét veszti az olvasó és idő előtt elhagyja az oldalt.

A menürendszer az egy jó térkép, amiben minden irányban megtalálod a számodra fontos utakat. A navigációs menü a legfontosabb menüpontokat tartalmazza, de feltétlenül legyen könnyen kezelhető és átlátható. A tudatos vásárlót az elérhetőség menüpont segíti a legjobban és ezért mindenképpen jól látható helyen helyezzük el.

A weboldal tartalmi átláthatósága
A webdesgin konvenciókövetők

Hogyan hatnak a weboldal színei?

A színek befolyásolják a lelki működéseinket. Minden szín más jelentést hordoz, más a fiziológiai hatása. Gondoljunk a pirosra, ami az energia, a versengés, veszély színe. Szemben a céges arculattervezésben alapszínként használt szürkével, ami a megbízhatóságot, állandóságot hivatott üzenni.

Nemcsak az egyes színek, hanem a formai elemek kontrasztja szint fontos. A színek segítenek a tartalmi sorrendben való eligazodásban a weboldalunkon.

Hogyan legyen a weboldal naprakész?

Nincs rosszabb, mint egy idejét múlt weboldal. Elavult ajánlatok, lejárt időpontok, nem aktualizált promóciók. Heti rendszerességgel ajánlott az új tartalmak feltöltése.

Időről időre szükség van a weboldalunkon megosztott tartalmak felülvizsgálatára. Ellenőrizzük a weboldal összes oldalának aktualitását hiszen egy érvényét vesztett blogbejegyzés sem pozitív üzenet.

Céges weboldalad mindig legyen naprakész
Weboldalak betűtípusai

Hány betűtípust használjak?

Használj kettő maximum három betűtípust. Amennyiben túl sok betűtípust keverünk az bizonytalanná, vagy fárasztja az olvasót. A betű is grafikai elem, aminek igazodnia kell az oldal arculatához.

Szövegeinket tagoljuk és használjunk rövid informatív mondatokat. Címsorok és alcímek, pontok és számsorba szedett felsorolások mind az átláthatóságot segítő fontos részletek.

Hogyan válasszak képeket?

A képek emóciókat ébresztenek, egy-egy jól választott kép marasztalja a látogatót a honlapon. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az információközlés elsősorban az írott szövegben történik.

A keresőrobotok számára is a szöveg a jelentősebb tényező. Használj saját fotókat, mert egy természetes spontán kép – természetesen jó minőségben – összeköttetést teremt az üzenet küldője és befogadója között.

Weboldal grafikai elemei

Kérdésed van a weboldal készítéssel kapcsolatosan?

A webally minden megkeresésre válaszol. Számunkra ugyanolyan fontos közösségi médiában való megjelenés és a naprakészség, mint megrendelőink számára.

Mi a weboldal készítés folyamata lépésről lépésre?

Hogyan készül üzleti, céges vagy személyes honlapunk? Röviden bemutatjuk a folyamatot, a tervezéstől egészen a kivitelezésig.

Igényfelmérés

Ingyenes konzultáció keretében először felmérjük az ügyfél igényeit, elképzeléseinek megfelelően készítjük el a terveket.

Domain cím választás

A jó domain név könnyen megjegyezhető és lényegre törő. Legcélszerűbb azonban cégünk nevét választani.

Tárhely lefoglalása

Körültekintően kell választani. A megfelelő tárhely biztosíték arra, hogy weboldalunk feltöltés után optimálisan működjön.

Látványterv

A megrendelő igényei és a felhasználói szempontok ismeretében készítjük el a látványtervet. Színek, aloldalak száma, tipográfia…

Webprogramozás

A megrendelő által elfogadott végleges weboldal tervet valósítjuk meg, ezután kezdődik meg a weboldal készítés.

Tartalomfeltöltés

Következő lépés a tartalom feltöltése az elfogadott terv alapján elkészített rendszerbe. Az egyedi szövegek, saját képek.

Tesztelés

A weboldal készítés végeztével teszteljük a honlap működését. Elküldjük a megrendelő részére a demó oldalt megtekintésre.

Átadás

A honlapkészítés utolsó fázisa, hogy a megrendelő által megtekintett és elfogadott demó oldalt feltöltjük és beüzemeljünk a vállalkozás tárhelyére.

Mi látványterv szerepe weboldal készítés folyamatában?

A látványterv a megrendelő előzetes tájékoztatása, hogy hogyan fog kinézni az általa megálmodott honlap. A megrendelőnek ilyenkor a célcsoportja szemszögéből kell megvizsgálnia, hogy valóban eljut az üzenete a későbbi valós felhasználókhoz.

Változtatások a weboldalon?

Előfordulhat, hogy van már egy jól működő honlapod? Szeretnéd felfrissíteni, működését optimalizálni? Ebben az esetben van néhány szabály, amit érdemes követnünk. Az eddigi felhasználók megszokták az oldalunk struktúráját. Figyelni kell arra, hogy egy változás nem biztos, hogy a várt eredményt hozza.

Új honlap??

Vegyük tekintetbe a felhasználói szokásokat. Érdemes tanulmányozni a hasonló jellegű weboldalakat, a látogatók szeretik a megszokott dolgokat. Nincsen szűkség eltérni a megszokott sémáktól.

A menüpontok, a termék leírások, a kapcsolatfelvételi űrlapok, az oldalváltás minden oldalon hasonlóan néznek ki, azonos helyen helyezkednek el. Nem érdemes szokatlan szerkezetet létrehozni.

Mire figyeljünk honlap tervezésekor?

Az arculat, mint marketingkommunikációs eszköz fontos egy cég piaci megjelenésében és megítélésében. A webdesignban megjelenik a céges arculat a színeken, a formákon és ábrákon keresztül.

A logó a betűtípus és a színvilág a piacon már megismert céget tükrözze. A megjelenítés önmagában tájékoztatást hordoz. A felhasználó gyakran első benyomása alapján dönt, ezért a webdesign feladata a figyelem felkeltése.

Egyedi látványterv készítés

Hogyan válasszak tárhelyet?

A honlapunk betöltési sebessége részben függ a megfelelő tárhelyszolgáltatótól. A weboldal készítésnél nem szabad megfeledkezni a keresőoptimalizálásról. Egy weboldal megnyitása után a látogató 3 másodpercen belül eldönti, hogy el elnavigál az oldalról vagy sem. A tárhelyszolgáltató választásakor a csomagajánlatok, a megbízhatóság, az árérték-arány tekintetében tájékozódni kell aszerint, hogy mi felel meg az elképzelésinken.

Tárhely szerverek jellemzői

Különböző memória méretű és processzor órajelű szerverek állnak rendelkezésre. Az adatbiztonsági technológiák után szintén kell érdeklődni a szolgáltatóknál.

Ügyfélszolgálat

A kiválasztásakor tájékozódni kell, hogy van-e ügyfélszolgálat és kapunk-e segítséget egy esetleges problémával kapcsolatosan. Vannak tárhelyszolgáltatók akik 0-24 órás elérhetőséget kínálnak ügyfeleik számára.

Biztonsági mentés

Amennyiben szeretnénk weboldalunkat biztonságban tudni, válasszunk biztonsági mentés szolgáltatást. Weboldal meghibásodása esetén, a tarhelyszolgáltatónál van mentett jól működő másolat.

cPanel admin felület

Ez egy olyan felület, ahol a felhasználó maga tudja kezelni a tárhelyén tárolt adatokat. Különböző beállításokat végezhet el a webtárhelyével kapcsolatban, mint például fájlok és adatbázisok kezelése, domainek felvétel a tárhelyhez, email fiókok beállításai.

Ingyenes SSL

Biztonsági tanúsítvány jelent. Az SSL tanúsítvány előnyt jelent a Google találati listán való megjelenésben, a böngésző megbízhatónak jelöli honlapját. Egyes tárhelyszolgálatók ingyenesen biztosítják ajánlataikban.

Tárhely árak

Lehetőség van éves vagy havi szolgáltatás igénybevételére. Értelemszerűen minél nagyobb tárhelyet választunk annál több kerül. A várt adatforgalmunknak megfelelő tárhelyet kell választanunk.

Hogyan mérhető weboldalunk teljesítménye?

Egy laikus felhasználó is képes arra, hogy méréseket végezzen a weboldalával kapcsolatosan. A Google találati lista nem az egyetlen mutatója a weblap teljesítményével kapcsolatban. A Google ingyenes szolgáltatása a Google Analytics ami mindenki számára elérhető. Ennek használatával elemezni tudjuk, hogy látogatóink, hogy milyen tevékenységeket folytatnak a weboldalunkon.

Megmutatja a valós idejű tartózkodást, a havi forgalomról áttekintést ad. Bemutatja a felhasználók munkameneteit. Ellenőrizhetjük honnan illetve milyen idősávokban történik a rákeresés, milyen böngészők és mobileszközök használatával. Leginkább online marketing célokat kiszolgáló ingyenes szolgáltatás.